Kincses Kalendárium

Kincseim: gyermekeim, családom, barátaim, hitem, olvasmányaim, emlékeim...

2010. december 29., szerda

egy kis érdekesség :)





Kristóf egy évesen


Saci 15 hónaposan...


Csak nem testvérek? :)))

szünidő

Karácsony első napján elutaztunk Romhányba és keddig ott is maradtunk. Hatalmas hó esett közben, és ott nem is szokták kotorni, így nagyokat sétáltunk, a gyerekeket pedig szánkón húztuk. Kristóf  egy kis ideig a síeléssel is megpróbálkozott, de egyenlőre nem aratott osztatlan sikert, azonban mondta, hogy szeretné majd megnézni, hogy én milyen vagányul síelek :)


















Képek karácsonyról















... és itt ennél a képnél merült le a fényképezőgépünk :)))

2010. december 25., szombat

Mennyből az angyal...

Mi karácsonykor mindig meghallgatjuk Márai Sándor versét. Majd kikeresem a videót is, de addig is bemásolom a verset magát.


Márai Sándor:

Mennyből az angyal

MENNYBŐL AZ ANGYAL – MENJ SIETVE
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról.
Csattogtasd szaporán a szárnyad,
Repülj, suhogj, mert nagyon várnak.
Ne beszélj nekik a világról,
Ahol most gyertyafény világol,
Meleg házakban terül asztal,
A pap ékes szóval vigasztal,
Selyempapír zizeg, ajándék,
Bölcs szó fontolgat, okos szándék.
Csillagszóró villog a fákról:
Angyal, te beszélj a csodáról.
Mondd el, mert ez világ csodája:
Egy szegény nép karácsonyfája
A Csendes Éjben égni kezdett –
És sokan vetnek most keresztet.
Földrészek népe nézi, nézi,
Egyik érti, másik nem érti.
Fejük csóválják, sok ez, soknak.
Imádkoznak vagy iszonyodnak,
Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
Népek Krisztusa, Magyarország.
És elmegy sok ember előtte:
A Katona, ki szíven döfte,
A Farizeus, ki eladta,
Aki háromszor megtagadta.
Vele mártott kezet a tálba,
Harminc ezüstpénzért kínálta
S amíg gyalázta, verte, szidta:
Testét ette és vérét itta –
Most áll és bámul a sok ember,
De szólni Hozzá senki nem mer.
Mert Ő sem szól már, nem is vádol,
Néz, mint Krisztus a keresztfáról.
Különös ez a karácsonyfa,
Ördög hozta, vagy Angyal hozta –
Kik köntösére kockát vetnek,
Nem tudják, mit is cselekesznek,
Csak orrontják, nyínak, gyanítják
Ennek az éjszakának a titkát,
Mert ez nagyon furcsa karácsony:
A magyar nép lóg most a fákon.
És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendű népek, rendek
Kérdik, hogy ez mivégre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”
Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?
Angyal, vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
– A költő, a szamár, s a pásztor –
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik, –
                            mennyből az angyal
New York, 1956.

2010. december 22., szerda

Dobó István papucsának elveszett a párja...

Szülinap óta beindult az idő és száguldozik ezerrel :)))) 6-án reggel megjött a mikulás, Kristóf már este olyan izgatott volt, hogy alig tudott elaludni....Reggelre aztán tele volt a kiscsizma itt is, nagyiéknál is és mindenfelé ahol megfordultunk :)
Volt egy hétig beteg is mindkettő, hétfő reggel egymás után hívtak a bölcsiből és az oviból, hogy lebetegedtek, voltak mikulás vonatozni is Miskolc mellett a kisvasúttal kivonatozunk a száz holdas pagonyba, ahol találkozott Mátyás királlyal, Micimackóékkal, Süsüvel és a Mikulással :) nagyon profi szervezés, jó hangulat, minden kisgyermekes családnak ajánlom :).
Később volt ovis karácsony is, amiről kicsit elkéstem, de állítólag ügyesek voltak, és Macit hozott a Jézuska nekik. Kicsit pörgősek voltak a decemberi napok, mert nem akartam mindent erre az utolsó hétre hagyni, így már hamar meg volt minden, csak egy valaki maradt erre a hétre... Most már sütünk- főzünk ezerrel anyukámmal, készülünk a szentestére.Nálunk mindig kicsit forma bontó, mivel Norbi mindig dolgozik Senteste, így viszonylag korán meg jön nálunk a Jézuska, majd lemegyünk Nagyiékhoz, ott is jön a Jézuska, aztán ott vacsizunk, majd vacsi után indul Norbi dolgozóba és másnap pedig utazunk a szüleihez. Idén sajnos apukám is dolgozni fog, ezért Ő külföldön lesz, egyedül...
Lovagláson volt még Kristófnak egy nagy kalandja... Nagyon ügyes már, ügetésben fél kézzel kapaszkodva, gyönyörűen tartja magát, látványosan fejlődik a tartása, stabilitása. Azonban épp kapaszkodás nélkül lovagolt szombaton, az óra vége felé, amikor valamitől megijedt Benő és megugrott, majd vágtázni kezdett..1-2 másodpercig Kristóf kapaszkodott is, de aztán megtörtént, leesett a lóról...Volt nagy sírás, de szerencsére az ijedtségen kívül más nem történt, és rá tudtuk venni, hogy visszaüljön a lóra egy kicsit. Kedden újra mentünk lovagolni, semmi ellenérzése nem volt egészen addig amíg fel nem ült. Azt hiszem akkor megrohanták az emlékek, mert sírva akart leszállni. Ráadásul ez is egy fiatalabb póni volt, Bence, aki tett egy két szertelenebb mozdulatot, ami nem erősítette Kristóf bizalmát. Le kellett venni. Viszont volt ott egy másik, idősebb ló, a betyár, aki nyugodtabb, bár kissé magasabb, ami először okozott némi ellenérzést Kristófban, de végül nagyon jól sikerült, mert sétált vele pár kört :) Szóval januárban már nem indulunk a nulláról.
Ma pedig játékokat vittünk a gyermekotthonokba, ahová Kristóf is elkísért, és nagyon büszke voltam rá, mert zokszó nélkül átadta a játékokat, nem akart visszavenni a sajátjai közül, fel sem merült benne. Úgy láttam jó helyre kerültek amúgy a játékok, örültek nekik a gyerekek, még énekeltek is nekünk érte. Összeszorult a szívem értük, van már tapasztalatom állami gondozott gyermekekkel, nagyon nehéz lelkileg. Nekik persze sokkal nehezebb....Az ember legszívesebben az összeset örökbe fogadná...
Mellesleg a poszt címe a Kristóf által átköltött dalocska...eredetileg: békakirály papucsának elveszett a párja...:))) alakul a történelmi nevelés...

2010. december 1., szerda

4 év

Ma 4 éve esett először a hó...akkor péntekre esett...szokatlanul enyhe telünk volt...emlékszem, hogy előző este még csak egy pulcsiban és kardigánban mentem ctg-re. Szerdán este láttam először Kristóf arcát. Szembe fordult az ultrahanggal, és - igaz nem ez a 3 d-s volt, hanem a hagyományos - teljesen kivehető volt az orra és a szája vonala... hogy tiszta apja lesz :) ez nagy erőt adott. Aztán pénteken hajnalban arra ébredtem, hogy elindult...sok kép kavarog bennem arról a napról...a szülőszoba folyosóján a padlót nézve számoltam, hogy hány lépés oda, hány vissza 1-1 fájás között...aztán arra, hogy  várom a dokit,  rebesgetik, hogy valami van a városban...(kiderült, hogy elszökött egy rab és lezárták az egész várost,  2 órával később ért csak be a dokim, anyósomék pedig csak este értek fel.)
Emlékszem, hogy kértem végül edát  de nem volt rá idő...egyszerre csak jött...Norbi állt a fejemnél és drukkolt...és nem akart vége lenni, 1 órán keresztül küzdöttünk, 3 doki állt körülöttem, segítettek, nyomták  a hasamat, és én már nem voltam magamnál, homályos minden begörcsöl a vádlim is fájás közben...és nem is értem mi a baj, már rég kint kéne lennie és valami nem stimmel...látom a szülésznőkön (volt bent két gyakornok is) hogy baj van, látom a dokimon hogy baj van, eldobott valami műszert is az idegességtől...meg fagy a levegő...és akkor végül megmondják vákuum lesz...és időm sincs megijedni már kint van Kristóf...és elvágják a köldökzsinórt...és nem sír fel...én úgy érzem, hogy már sírnia kéne, de nem sír fel...meg is kérdezem, de azt mondják semmi baj, még nem is tudna sírni...aztán végre nyöszörgést hallok gyorsan és csak egy hófehér villanás a kis teste a gyerekorvos kezében, aki fut vele a szomszéd szobába megvizsgálni...mire visszahozzák már fel van öltöztetve, kis mogorva arccal méreget, mint aki vacilál, hogy megtart-e :) imádni való kis kupacka volt....
Ma meg már 4 éves...hihetetlen...okos, szép, beszédes :) szeretetre méltó, lelkes emberke.
 ezen az utolsó képen tiszta diktátor feje van :) már csak 31 év és köztársasági elnök lehet belőle :)))