Kincses Kalendárium

Kincseim: gyermekeim, családom, barátaim, hitem, olvasmányaim, emlékeim...

2010. november 29., hétfő

hétköznapok








Saci egy igazi nő! Múlt hétvégén melegítőnadrágot adtam rá, mivel csak leszaladtunk a nagyiékhoz, és kértem Kristófot, hogy hozza oda Saci cipőjét. Kristóf mivel tudta, hogy a fekete lakkcipő Saci kedvence, azt hozta ide, én meg nem akartam a lelkébe gázolni azzal, hogy a melegítőhöz nem adom rá, úgyhogy felhúztam Sacira, aki, amint talajt ért a lába elszaladt a sima hétköznapi cipőjéért, és addig nem hagyott békén míg ki nem cseréltem..Mert a 15 hónapos lányom nem vesz melegítőhöz lakkcipőt!!!!
Emellett Saci verekszik...de mindenért...amint valami nem úgy megy ahogy neki tetszik elkezd csapkodni...nos ez amúgy elég komikus, de igazából nem nevetnünk kéne, hanem nevelnünk :))) Kristóffal is rendszeresen birkóznak, oldalra pillantva látom, hogy csapkod, rászólok elvigyorodik és elkezdi simogatni Kristófot :) asszem többet tanul a bölcsiben mint kéne :X:)))
Hétvégén megtartottuk Kristóf szülinapját. Nagyon jól sikerült, 8 gyerkőc volt nálunk, szerintem jól érezték magukat, a fürdőszobát mindenesetre egy időre le kellett zárnom, miután a padló úszott és még a plafon is tiszta víz volt :). A Szamostól hozott vonatos torta tetszett, de még jobban az általam sütött torta, ami liszt nélkül készül (volt 1-2 lisztérzékeny is a bulin). Teljesen elfogyott :))). Kristóf amikor meglátta a feldíszített lakást azt hajtogatta, hogy mindjárt megáll az eszem! Nahát anya! mindjárt megáll az eszem!... Saci végig ette a bulit, de komolyan...folyamatosan evett valamit. A liszt nélküli tortából folyamatosan elvette a nagy szeleteket :).
Ma reggel hívtak a bölcsiből, mert Saci belázasodott, kora délután meg az oviból, mert Kristóf folyamatosan köhög...hurrá....
Este apja próbálta kapacitálni Kristófot, hogy rakjon rendet, és mondta neki, hogyha mindig elrakná a játékait ő lenne a világ legboldogabb apukája. Kristóf válasza? Így legyen, ámen!!! :)))
AZ óvodában pedig, amikor valamelyik nap együtt vittük az apjával, visszaszaladt a teremből és szólt, hogy anya, apa valamit feltétlenül tudnotok kell!! Anya nagyon szép vagy!...imádom, hogy fiam van, aki tud bókolni :)
Felmerült  a halál téma is Kristófnál, hogy ő mikor fog meghalni, mi lesz a halál után ilyesmi..kicsit nehéz volt, nem gondoltam, hogy ilyen korán beszélgetni fogunk ilyesmiről... annyira nem ijeszthettem meg, mert csak a közepén sírt egy kicsit, később aztán már kíváncsian kérdezgetett :)))
Szerdán lesz Kristóf szülinapja...a 4.

2010. november 21., vasárnap

Costes...sőt inkább COSTES

Még az év elején részt vettem egy vacsoracsatához hasonló főző versenyben a Fidelitason belül. Ez egy vacsoracsata jellegű mulatság volt, 5 csoportban versenyeztek a résztvevők, egymás ételeit pontozták. A csapatomban nem én nyertem, de mivel a döntőre a nyertesünk nem tudott eljönni engem kért fel, hogy helyettesítsem. Meg is nyertem :))).  A főnyeremény egy kétszemélyes vacsora volt Magyarország első Michelin-csillagos éttermébe, a Costesbe.
 Fantasztikus ételeket ettünk. Illetve fantasztikus falatokat :). Azt hiszem, hogy az alkotó a tökéletes falatot próbálta megalkotni a számunkra, legalábbis a mennyiségek alapján ez a gyanúm. Természetesen ez nem baj. Ilyen helyre nem azért megy az ember, mert jól akar lakni. Azért megy, hogy formabontó ízösszeállítások harmóniáját élvezze. És ezt meg is kaptuk. Nagyon drága a Costes, de nagyon bánom, hogy nem engedhetjük meg magunknak rendszeresen, mert megéri az árát. Szerintem.
Ami az időpontot illeti , azért vártam ilyen sokáig a nyeremény felhasználásával, mert természetesen egy ilyen értékes ajándékot az ember alkalomhoz szeretne kötni. Ez valahol racionális igény is :)))). Szóval a férjemmel anno november 14-én a 19. születésnapomon ismerkedtem meg, és hamarjában össze is jöttünk. Szerelmünk töretlen és idén volt a 10. évfordulónk :). Nos nem adom meg hány éves vagyok, ez a megadott adatokból simán kiszámolható :). Így ezt ünnepeltük a Costesben.
A voucher 5 fogásos degusztációs menüt tartalmazott borkísérettel.
  Az előétel előtt kaptunk pár falatkát. Először egy pohárban kaptunk camparis jégkását narancshabbal. ezt tutira meg fogom csinálni egyszer...majd ha lesz fagyasztónk, mert a régi elromlott, és kilomtalanítottuk...
A következő elő-elő falatka a tökmagba forgatott pillecukor (marshmallow). Ami nagyon pimasz, merész ízpáros volt, de nagyon bejött, ezt tutira kipróbálom, lehet már a hétvégi szülinapi bulira (Kristófé). Emellett csicsókahab volt kaviárral, szintén kellemes, illetve krumplileves sonkahabbal - egy kisebb pohárban - került terítékre.
   Az igazi előételünk: Kacsamáj terrine , tonkababbal ízesített birsalma consommé, savanyított gyöngyhagyma volt. Erről fényképem is van :) Nem tudom miért, de ennek az ételnek az illata teljesen a vietnámi ételek illatának emlékét hozta elő. Nem tudom pontosan, hogy a birsalma, a gyönyghagyma, vagy a tonkabab, vagy ez így együtt okozta-e, mindenesetre nagyon váratlan volt és jól esett. A bor a Miklós pincészetből a Nirvana volt. Ízlett.


    A leves Céklaleves, frissen marinált heringgel, torma sorbet-tel volt. A hering nem ízlett, a cékla krém leves és a torma sorbet viszont jó volt.  A levesről nincs fényképem. Ehhez egy Fuchsli nevű bort kaptunk. Ez nem volt egy igazán jól sikerült választás, ezt később a pincérek is elismerték azzal, hogy a céklához elég nehéz hozzá illő bort választani.
    A főétel a menü szerint Őz hús volt, de a valóságban szarvast kaptunk :). Őzfilé, zölddió , fűszeres birsalma püré, „poivrade” mártás. Finom, omlós, különleges. A zölddió házilag marinált volt, a legjobb falat az egész fogásban :). A bor hozzá Duennium volt. Tetszett.

A desszert Mangó ravioli, kókuszos rizspuding, lime és gyömbér sorbet volt.  Nos itt kell elmondanom, hogy ezeknek a különleges és modern éttermeknek szerintem nem erősségük az édesség....vagy lehet, hogy nekik erősségük, csak az én ízlésvilágom mást nevez édességnek. Ezek inkább könnyű kis frissítők voltak. A rizspuding ízlet nagyon, a gyömbéres sorbet már vietnámban meglepett, itt kellemes ismerősként üdvözöltem :).
A fő desszerttál sokfélét tartalmazott. Sült zöldalma terrine, fahéj mousse,
porított karamell , calvados fagylalt. Minden nagyon finom volt, főleg a portott karamell, és a sült zöldalma terrine. A bor hozzá Mesés 2008 ‐ Bodrog Borműhely. Nagyon finom édes bor.
A séf utófalatkákkal is meglepett minket :) Ezek is különlegesek voltak és finomak. A pohárban calvadosos jégkása volt, rajta tejszínhab, megszórva vaníliás keksz morzsával. A kocka alakú az tökmagolaj zselé. Majd legbelül földi cseresznye fondantba és csokiba mártva. E legutóbbi volt a koronája a "falatozgatásnak" :).





     Összegzésként elmondható, hogy a minden falat mellé egy pohár bor nincs egyensúlyban egymással, így elég szépen becsíptem a vacsora végére, nem volt ami felszívja :). Az ételek közül a kacsamájas fogás, a borok közül a Nirvána lett a kedvencem. Plusz az elő-elő és utó falatkák voltak amik igazán  emlékezetesek lettek :).
Megbeszéltük, hogy az 50.-re (évforduló) újra elmegyünk.

2010. november 8., hétfő

zsúfolt hétvége, zsúfolt hét

Szombaton reggel lovagolni voltunk. És ráébredtem, hogy ezt a póniovit már kinőttük. Kristóf gyakorlatilag segítség nélkül megfordul a nyeregben, kapaszkodás nélkül is teljesen stabilan ül rajta, térdel, háttal megy, lefekszik a lóra, mindent megcsinál. Úgyhogy legközelebb már futószárazni fog fél órát.
Délután elmentünk a barátjával, Zsoltikával az Alma koncertre. Jó volt, nagyot buliztak, folyamatosan mentek előre "csápolni" a színpad elé.Sacika pedig ismerkedett más anyukákkal, apukákkal :).
Vasárnap elmentünk a színház bérletünk első előadására, a Frakk a macskák réme darabra. Kristóf teljesen lázba jött tőle, egyszerűen lenyűgözte. Nem félt, nem nyüglődött, csak figyelt :) (...és tetszett Neki a Szerénkét játszó lány :)))
Hazafelé előszőr is közölte, hogy most már mindig rám fog hallgatni, mert nekem mindig igazam van (tiszta haszon színházba járni, ha ennyire megihleti a gyereket :) ) Majd előadta, hogy Ő nem király lesz inkább...hanem Orbán Viktor bácsinak fog segíteni...mert neked igazad volt mindenben anya, hogy ezt kell csinálnom :)))) kész voltam a gyerektől teljesen.
Másnap Nov. 1-jén lementünk Romhányba együtt, végig látogattuk a sírokat, majd mi hárman hazajöttünk, Kristóf viszont ott maradt kicsit kikapcsolódni, és nagyszülői kényeztetésben élvezkedni :)
Sacika egyre ügyesebb a bölcsiben, ki lett kiáltva a világ legjobb gyerekének :) jókedvű, játszik, eszik, alszik, nagyon szeret a nagyok játékával játszani (próbálgatja rakosgatni a pötyit pl., rajzolgat) és fantasztikus a belső biológiai órája, 11 órakor odamegy az udvaron  a bejárati ajtóhoz, hogy ideje bemenni ebédelni. Mondjuk azt itthon is észrevettem, hogy Ő a 8 órát mindig megérezte, elkezdett nyűglődni, elvetődött a kezembe, elmutogatta, hogy ő most már alvásra vágyik :)

Szerdán megnyertük a nagy perünket, ami az utóbbi majd' 2 évünk meghatározó eseménye volt. Ez most már jogerős. Amikor felhívtam Kristófot, hogy ügyesen drukkolt, mert nyertünk, nagyon örült, majd boldogan elkezdte kérdezgetni az össze ismerősét, hogy ő is nyert, meg a G. Lili is nyert? meg Orbán Viktor is nyert? ( Lehet kicsit sokat politizálunk a gyerekek előtt.....)
Most vasárnap is voltunk színházba, sajnos volt valami varjú, ami egy kicsit megijesztette, de ezt leszámítva továbbra is lelkes színház rajongó a fiam :) lesz kivel színházba járnom :))